fredag 21. januar 2011

Bursdagsfeiring og Istanbul

19.3. - 13.4. 2013

Nesten en hel måned i Tyrkia denne gangen . Først 3 uker i Mahmutlar og deretter 5 dager i Istanbul på veien hjem.  Normalt en rolig periode i Mahmutlar ettersom været fremdeles er noe ustabilt.

Dette er gull verd !
Restaurantene er stort sett åpnet igjen etter vinterstengt og mange steder oppussing. Til tross for denne ustabile værtyper, så er jeg veldig glad i den tiden. Ikke for varmt og behagelig å gjøre annet enn å ligge på stranden. Og så er det himmelske solnedgange også på denne årstiden :
Jeg var ekstra spent på å komme ned til leiligheten denne gangen. Jeg satte igang en jobb med innglassing av balkongen før jeg reiste i januar . Avtalen var at balkongen skulle være ferdig når jeg kom ned.  Slik ble resultatet :


Kosekroken

Nytt spisebord
Joda også sjøutsikt fra spisekroken
Og slik ser det ut fra stranden
Om jeg er fornøyd med resultatet ? Kjempefornøyd. Har dermed fått et ekstra rom som jeg storkoser meg i. Selvsagt kan vinduene trekkes helt fra slik at det blir som det var uten vinduer. Alle som har leilighet i Mahmutlar kjenner også utfordringen med hard vind som plutselig kommer og river med møbler og andre løsgjenstande på verandaen. Før flyttet jeg alltid møblene rundt til et hjørne hvor de stod noenlunde sikkert. Nå trenger jeg ikke tenke på å flytte møbler, ei heller når jeg reiser hjem til Norge. Herligt ! Det beste jeg noensinde har gjort !

Allerede en av de første dagene hadde vi en sterk vind og jeg måtte ta med meg kameraet ned på stranden og ta noen bilder:


Slik ser det ut fra leiligheten
Soltilbedere må søke ly for vinden
 
Fasinerende med høye bølger

Jeg ble også hurtig satt inn i kvelds- og nattelivet her. Hadde en første runde på Eko , EV restaurant i Alanya og Harrys sammen med Katerina.

 
På Eko . Fremdeles kalt på kveldene !
Mark (og Ekrem) står for underholdningen på Eko !
Og så bar det til Alanya og EV:


Mørkt men vi finner nok veien likevel ..
 
Gode, gamle EV !
En hyggelig stund med Gerry og Yildirim
Og så bar det videre til Harrys:
Bra band ;)
Bra stemning !
Storfornøyd med kvelden
Til tross for stor fare for at det vil fremstå som om at nattelivet er alt vi driver med i Mahmutlar, så drister jeg meg likevel til å vise noen bilder fra noen hyggelige kvelder med Astrid og Mona. Spesielt en kveld hvor de overrasket meg med en feiring av min bursdag. En bursdag de ikke kunne være med på ettersom de da var tilbake i Norge.
 
En EFES på Aphrodites sammen med Mona og Astrid.

Det jeg tror er en vanlig middag på Master 
 

Så feil kan man ta. Kjempekoselig gjort . Takk Astrid og Mona.

 

Astrid og Mona

Fyverkeri var det også ordnet med . Både inne og ute

Kake
Kjempestor kake til 3 personer. Så alle gjester i restauranten fikk et stykke
 
Og hvem dukker opp på Buzzy ?



Gitte og Astrid
Da reiste Astrid og Mona hjem . Dessverre. Håper jeg snart får anledning til å treffe dere igjen. Som alltid så er det slik at noen kommer og andre går. Gitte var som kjent kommet og jeg var også heldig å få tilbringe mange flotte dager med Reidun. Såvel dagstid på stranden som over gode middage på kvelden.



Godt å se Reidun igjen
På JJ . Reidun og Michael
 
Og der er også Gitte
 
Reidun stelte også til en pinnekjøtt middag hjemme i leiligheten hennes. Det ble en fantastisk koselig kveld i sammen med Farida . Tusen takk Reidun:


Pinnekjøtt, øl og akvevitt !
Farida
En middag på Prince ble det også tid til
Ekrem og Denise
Og så må vi ikke glemme Mark ;


 
Mark på Eko
Så kan jeg ikke lure meg unna bursdagen min. Jeg inviterte de venner som var i Mahmutlar med på en middag på EV restaurant. Tror det ble en ok kveld ;)
 
Dagen starter selvsagt hos frisøren Hussein. Jeg hadde bursdag på en søndag men han åpnet salongen for meg likevel. Kjempeflott gjort Hussein.



Tusen takk Hussein
Klar med champagne før avreise

Og der dukker Gitte opp :)
Og så bilder av noen av gjestene mine :

 
Katerina uten Ahmet som var i Antalya. Men de hadde god kontakt ;)

Skjønne Andrew ;)
 
Lizette
 
Kari
Gitte
Andrew igjen ;)
Evy, May-Britt, Svein og May-Britts foreldre.
May-Britt og Svein
Farida og Reidun
Dennize og Kari
David !!!!!
Ekrem og Denise
Svein og David
Joda jeg fikk kake !!
 
Det var så bilder av gjestene. Mark dukket også opp etter sin spillejobb men dessverre ingen bilder. Tror vi alle hadde en grei kveld !
 
Denne feiringen var på selve bursdagen  . Fikk ennå en overraskelse med venner som inviterte meg på en middag på Gold City. Har aldri vært på Gold City så dette var kjempegøy.
 


Fantastiske Gold City
Venter  på bussen til Gold City. Foran Vibekke
Klar for ennå en kveld
Fikk også omvisning. Her skimtes : David, Edvin, Mari og Torbjørn samt MayBritt og Svein


Min flotte venn David

Kunne ikke dy meg
Vibekke, Stein og Vibekkes foreldre
May-Britt og Svein diskuterer menyen
Evy, Maybritts foreldre og MayBritt
 
Hele bordet samlet
Da var også denne kvelden slutt
En kaffekop som avslutning på en koselig kveld. På verandaen til Vibekke og Stein.
Stein og Vibekke
Og selvsagt David og jeg !!
 
TAKKER ALLE FOR EN KOSELIG KVELD
 
 
 
 
 

På denne turen har det blitt veldig mye feiring og festligheter. Det har også blitt tid til mye strandkos . Likevel ønsker jeg også å vise et par flere bilder fra koselige middagen.
 
 
Tamara, meg og Bjørg. June var også med men hun tokk bildet.
En herlig middag på Athmosphere med Vivi og Bjørn
Siste kvelden med Katerina på Meltem
Bye Bye Buzzy for denne gangen
 
Helt på tampen skulle jeg være med på et pool party i Dream Country . Dessverre ble det innendørs ettersom regnet hølet ned. Fikk servert den beste fiskesuppe jeg noengang har smakt. Vibekke som var kokken. Og stemningen var upåklagelig:


Edvin, Jarle, Inger, Inger, Evy, May-Britt, Stein, David og Svein

 
Evy og May-Britt
Bjørn og Vivi og Vibekke er også på plass.
Harry, Edvin, Jarle, Inger og Inger
Skal ikke røpe hvem dette er ;)
 
Da var det definitivt slutt i Mahmutlar for denne gangen. Avreise Istanbul og nye opplevelser.

Så var endelig dagen kommet hvor jeg reisen går Istanbul. Vært på flyplassen så mange gange men alltså aldri stoppet opp for å se denne flotte byen. Nå blir det så denne gangen.

Dagen er hovedsaklig gått med til reisen fra Mahmutlar til Istanbul. Enkelt å ta metroen fra flyplassen til hotellet. Et bytte og så direkte til Sultan Ahmet i gamlebyen, hvor mitt hotel ligger. Hotellet ligger 300 meter fra Sultan Ahmet moskeen så jeg har mange flotte serverdigheter rett utenfor døren.

Fra gaten hvor mitt hotel ligger . Skikkelig koselig.

Utenfor Sultan Ahmet moskeen.
Litt tør stoff om gamlebyen og Sultanahmet området:

Grovt sett kan vi dele Istanbul inn i tre deler. På den europeiske siden ligger det Gylne horn, viken som deler vestlige Istanbul i to. På sørsiden finner du det gamle historiske senteret, det vil si gamlebyen eller Sultanahmet. På den andre siden av broen ligger det mer moderne Istanbul, med bydelene Beyoglu, Galatasaray og Besiktas. Og på den asiatiske siden av Bosporusstredet ligger bydelen Üsküdar.

Den uten tvil mest interessante og mest besøkte bydelen er Sultanahmet. Her ligger turistattraksjonene på rekke og rad: Topkapipalasset, Aya Sofia, Basilikasisternen, Hippodrome, Den blå moskè, Grand Bazaar, Krydderbasaren og enda flere. Alt dette trenger du flere dager på å fordøye, så det er ikke så rart at mange turister aldri rekker å se andre deler av Istanbul.

Sultanahmet er Istanbuls eldste bydel, og det var her byen ble grunnlagt ca. 650 f.Kr. Istanbul het først Byzants, inntil romerne tok over byen rundt år 330. De gav den navnet Konstantinopel og gjorde den til hovedstad i det østromerske riket. Korsfarerne inntok Konstantinopel i 1204, men bysantinerne tok den tilbake. Det varte ikke lenge, for i 1453 havnet byen i hendene til den ottomanske hæren og fikk snart navnet Istanbul. Som hovedstad i Det ottomanske riket ble Istanbul større og mektigere enn noensinne. Storhetstiden varte til riket gikk i oppløsning i 1832. De neste 90 årene gikk byen på rundgang blant invaderende styrker fra blant annet Bulgaria, Hellas, Romania, Frankrike, Italia og England. I 1923 ble endelig den tyrkiske republikken grunnlagt av landsfaderen Atatürk, men da ble hovedstaden flyttet til Ankara.

Gamle Istanbul er forholdsvis enkel å orientere seg i. Denne halvøya har en enorm park rundt Topkapipalasset som ligger på spissen. Like ved ligger Sultanahmet-området, som egentlig betegner området rundt Aya Sofia. Her finner du Den blå moské, Hippodrome og Basilikasisternene, og her starter handlegaten Divan Yolu Cad. Den strekker seg østover mot Bazaar-områdene. Den har en trikkelinje som gjør det enkelt å komme seg rundt. Trikkelinjen svinger opp mot jernbanestasjonen, som i sin tid var endestasjonen for den legendariske Orientekspressen, togruten som gikk mellom Paris og Istanbul helt frem til 1977. Apropos Orientekspressen; Agatha Christie skrev sin krimklassiker Murder On The Orient Express på Hotel Pera Palace, like ved Taksim Square. Her du også du bo, fra ca. 275 kroner natten.

Vest for Sultanahmet ligger Bazaar-distriktet, naturlig nok oppkalt etter Grand Bazaar, det enorme handleområdet med over 4000 småbutikker, der kan du handle alt mellom himmel og jord. Her ligger også Mirsir Carsisi, Krydderbasaren, det store universitetsområdet og den storslagne Süleymaniyemoskeen.

Hvis du fra Bazaar-distriktet krysser Atatürkbroen eller Galatabroen over Det gylne horn, kommer du til bydelen Beyoglu og den nyere, urbane delen av Istanbul. Her er det atskillig færre turister. Arkitekturen er mer europeisk i Beyoglu enn i den gamle bydelen. Her ligger det meste av administrasjon, hovedtorget Taksim Square, ambassader, moderne shoppingsentre, luksus- og forretningshoteller, skjønnhetssalonger, banker, nattklubber og busstasjoner. Hjemmebanene til Besiktas og Galatasaray, to av Istanbuls store fotballklubber, ligger også her.

Lenger nordøst, langs Bosporusstredet, ligger bydelene Besiktas og Ortaköy. De fleste reiser bare gjennom Besiktas og fortsetter til et annet sted, da det ikke er så mye å foreta seg for turister her. I Ortaköy ligger det derimot en hyggelig havnepromenade med flere restauranter og barer på rekke og rad med flott utsikt mot Sultanahmet til høyre og Bosporusbroen og Asia til venstre.

På den andre siden av Bosporusstredet ligger den asiatiske delen av Istanbul, og vis-à -vis Besiktas og Ortaköy finner du bydelen Üsküdar. Kontrasten til det europeiske og urbane Beyoglu og Besiktas er enorm. Området her er atskillig mer konservativt islamsk. For en turist kan det være interessant å besøke byens høyeste punkt, den grønne idylliske parken Büyük Camlica med strålende utsikt over gamlebyen og Bosporus. Üsküdar har også bra shoppingmuligheter med et stort marked som blant annet selger lokal håndverkskunst. Her er også flere gode restauranter og kafeer ved sjøkanten med fin utsikt.
Så dette kan bli noen spennende dager fremover. Tokk meg også en aldri så liten luftetur og fikk fanget opp noen få inntrykk:





Var ikke de skjønne ?

Våren nærmer seg....

Det var litt stemningsbilder fra min korte tur i dag. I morgen har jeg tenkt meg å ta "hoppe av og på bussen" som holder til ved Sultan Ahmet 300 meter fra her......veldig enkelt ! Da får jeg oversikt over hvor serverdighetene ligger samt får sortert ut hva jeg ønsker å se under mitt opphold. Men nå er det tid for mat så jeg slutter nå......

Hoppe av og på bussen !

I dag har jeg hatt en travel dag med mange inntrykk. Begynte dagen med en joggetur langs vannet. Deretter en herlig frokost på takterrassen før det bar avsted til "hoppe av og på" bussen. Nå skulle jeg virkelig se Istanbul.

Klar for en bustur rundt i Istanbul.


Slik ser det ut sett fra mitt sete !
Det skulle snart vise seg at det ikke var helt enkelt å kjøre buss kl 10:00 på formiddagen i Istanbul. Det så i mange og lange perioder slik ut :
Fullstendig trafikkaos i Istanbul
Trafikkaoset medførte at vi ble stående i stampe i lange perioder og når vi endelig kjørte måtte sjaføren tydeligvis hente igjen det tapte. Det gikk utrolig fort og det var vanskelig å følge med på hva vi så og hvor vi var !

Litt bilder av det jeg rakk å ta bilder av:


Ser herlig ut med en båttur på Golden Horn .
På den andre siden av broen befinner vi oss i den nye byen . Den delen er stort sett forbeholdt forretningsdelen i Istanbul og har forholdsvis lite kulturelt å tilby.
Vi så mange moskeer på vår vei og jeg mener dette er Kilic Ali Pasa Moske.

Taksim Marked

Ennå en moske...

Damen i nabosetet ligner veldig på en jeg har sett før !

Ligner fremdeles ;)
På vår busstur så vi også Istanbuls City Wall som er utrolig fasinerende .Veggene består av en rekke defensive steinmurer som har omgitt og beskyttet Istanbul (dengang Konstantinopel) siden den ble grunnlagt som den nye hovedstaden i av Konstantin den store. Med mange tilføyelser og endringer i løpet av sin historie er city walls blitt en av de mest komplekse og omfattende systemer som noensinne er bygget.
Veggene omgir den nye byen på alle sider og beskytter den mot angrep fra både sjø og land. Etterhvert som byen vokste, ble den berømte dobbel linje av Theodosian Vegger bygget i det 5. århundre. Selv om de andre delene av veggene var mindre forseggjort, var de nesten uinntagelig for noen .


Gjennom bilvindue....

Etter busturen hadde jeg et stort behov for å rusle en rolig tur ned til vannet. Den fører gjennom noen fasinerende gater med svært gamle huse.....hvor det faktisk bor folk.







Skyting på ballonger......

Og så en liten velfortjent pause på det lille men svært koselige hotellet mitt !

Etter en kort mat og hvilepause bar det avsted til Hagia Sophia moskeen som også ligger ca 300 meter fra hotellet.

Hagia Sophia ble opprinnelig bygget som kirke i årene 532–537 av og anses for å være det største og mest imponerende monumentet i Istanbul. Kirken fikk stor innflytelse, både arkitektonisk og liturgisk. Flere av de største osmanske moskeene i Istanbul er bygget med Hagia Sofia som forbilde, blant dem Şehzade-moskeen, Süleymaniye-moskeen og Rüstem Pasha-moskeen.
Kirken ble tegnet av arkitektene Anthemios av Tralles og Isidor av Milet og arbeidet begynte i 532 . Kirken gjør et mektig inntrykk, og den store kuppelen ser ut til å sveve på grunn av vindusbåndet som omkranser hele kuppelen. Her lar jeg bildene fortelle videre :
Hagia Sophia



Da var billetten kjøpt og betalt

















hvor kom den glorien fra ??
Sier noe om størrelsen på moskeen
Tilbake på utsiden hadde de satt på dette flotte apringvann


Etter å ha vært igjennom Hagia Sophia tokk jeg likegodt å gikk de få meter det er bort til Den blå moské.
Den enorme størrelsen og beliggenheten midt på hovedplassen i Sultanahmet gjør at moskeen er en av Istanbuls mest besøkte attraksjoner. Den heter egentlig Sultan Ahmets moské og ble bygd rundt 1612. Den har fått tilnavnet Den blå moskè på grunn av de tjue tusen blå flisene som preger interiøret. Utenfra er de seks store minaretene det mest iøynefallende trekket og det som har gjort bygningen til et av Istanbuls landemerker.

Besøker du moskeen må du, som i alle andre moskeer, ta av deg skoene ved inngangen, ha klær som i hvert fall dekker skuldre og knær. Kvinner må dekke til håret. Som dere vil se av bildene fikk jeg dekket meg til med en duk ;)

Også her lar jeg bildene tale for seg....
Utenfor den blå moske





duk over håret !
Der viser den blå mosaikken tydelig


Der ber mennene.....men hvor er kvinnene ?

Og der er skoene.....men hvor er kvinnene spør jeg fremdeles ?




DER er kvinnene. Bak et gjerde bak skoene.....

Skimter en kvinne der gjemt bak skohyllene.....
På tide å forlate stedet tror jeg......

På med skoene...



Tror jeg tar en tur innom der...
Et flott marked med mange fristelser.
Da var de dagen slutt. I morgen er det kanskje båttur .....usikker. Bruker å bli sjøsyk så kanskje finne på noe annet. Nå er det endelig mat.
 
Ettersom det var meldt litt regn idag så valgte jeg å utsette båtturen til i morgen. I stedet gikk jeg en tur . Først litt rundt i byen deretter inn på Grand Bazaaren. Å gå rundt i Istanbul oppleves som det jeg antar vil være opplevelsen av å være i et vepsebol. Fullstendig kaos med biler, mopeder og sporvogne. Overalt springer folk rundt og det er såpass tett at du stadig blir "bombet" inn i. Rimelig frustrende.

Her noe eksempler fra dagens tur i Istanbul:




Disse salgsvogne ser en overalt



Inngangsporten til Universitetet



Her går gaten over i å bli starten på Grand Bazaar !
The Grand Bazaar betyr "overdekket basar". Fra den spede begynnelsen var det en liten mur også kalt en "bedesten," som markerte marked , som ble bygd i 1455 under styret til Sultan Mehmed Erobreren. Markedet ligger i hjertet av den gamle byen, Istanbul's Grand Bazaar vokste fort og er en glimrende idé for å sikre at markedet ligger til rette for shopping i all slags vær, året rundt . Tyrkias Grand Bazaar ble ytterligere utvidet i løpet.det tidlige 16. århundre, og deretter ble det reparert i 1894 etter at et stort jordskjelv rystet byen. I dag er Grand Bazaar en av de største markeder i verden, voksende over 58 overdekket gater, og kan skilte med over 4000 butikker, to moskeer, to hamams, fire fontener og med halv million besøkende hver dag . Hvis du stopper 3 minutter ved hver bod så tar det deg 2 uker å komme igjennom hele området. Det sier mye om størrelsen.

Det er så mange andre markeder kobler opp mot Grand Bazaar at selv det å finne en av Grand Bazaar er 22 inngangsdører, enn si ikke gå seg vill på innsiden, kan bli en utfordring.

Når du er inne, gir hvelvede buet tak en helt unik akustikk. Det er en visuell nytelse, med såper og perler, krydder og glass, ruller av stoffer, tonn av messing, tepper, og masse billig knock-off merke elementer. Det er svært lik de fleste andre basarer i forhold til det konkrete innholdet.

Håper igjen at noen av bildene kan gi et visuelt inntrykk av hva Grand Bazaar er:
En av 22 inngange til området


Se på den flotte vindues dekorasjon












Hovedgaten som etter sigende selger ekte varer. Vanskelig å vite spør du meg !

Hermed er det slutten på min visuelle fremstilling av dagens opplevelser. Enkelt å få noen timer til å gå derinne. Noe innpåslitne selgere synes jeg. En fikk dratt meg hele veien inn i sin skinnforretning hvor jeg umiddelbart fikk på meg en skinnkåpe. Den var priset til 4000 lt men jeg fikk prutet den ned til halvparten. Hvilket jeg egentlig ikke ville kjøpe den for heller. Sa jeg måtte til hotellet og hente betalingskortet. Og selvsagt skulle de sende med en boy med betalingsapparatet slik at jeg slapp å komme tilbake til forretningen. Fikk vridd meg ut av jerngrebet. Få minutter senere var jeg utenfor porten. I et av vinduene rett utenfor hang samme jakke. De skulle ha 690 LT for samme jakke. Noe jeg fikk prutet ytterligere ned. Kunne ikke dy meg . Kjøpte jakken og gikk tilbake til første selger inne i GB. Han ble selvsagt forbannet . Jeg bare lo og sa at slik går det når en forsøker å lure sine kunder....... og gikk.

Utenom jakken så ble det et par småting . Ikke minst ble det supporterutstyr til Galatasaray :

Kjempestolt !!
Forøvrig ble det ikke regn idag. I morgen er det meldt fint vær så jeg må nok ta båtturen i morgen. Men først skal jeg ut og ha meg en bedre middag !!


 
Da er siste dagen med sightseeing i Istanbul unnagjort. Startet som de andre dagene med en frokost på takterrassen. Et par bilder av utsikten forteller mer enn ord. Fantastisk å kunne bo så sentralt :
Sultanahmet/Blå moske

Ayasofia

Mamara sjøen et steinkast unna !
Hvem har en slik utsikt å spise frokost til ?

Etter frokost var det tid for å få tak i båtbilletten . Igjen ikke mange hundre meter å gå så kommer dette skiltet :

Kan ikke huske sist jeg har vært på båttur uten å bli sjøsyk så dette blir spennende.....!!
Været kunne ikke ha vært bedre men det er litt vind og litt sjø. Turen går i Mamara sea, Golden Horn og Bosphorus. Turen tar ca 2 timer , avhengig av værforholdene. Vår tur tok 3 timer.

Legger inn en rekke bilder fra turen og så skal jeg forsøke å legge inn litt info om noen av bygningene.

Opptimist !!
Mange andre opptimister !


Stratetisk plassert i midten bak !


Topkapi Palace


Ikke helt stille på sjøen .....



Berømte fiskerestauranter som ligger unna broen

Restauranter påbegge sider







Dolmabahce Moske

Dolmabache Palace

Dolmabache Palace

GALATASARAY !!!!!

Bosphirus Bridge som forbinder Europa og Asia.

Tross sjø .... still going strong !
Broen som tar deg mellom Europa og Asia på 2 minutter !
Her begynner horrisonten å bli ustø
Maiden's tower
Det var det jeg hadde tenkt å vise av min båttur. Til tross for 3 timer med rimelig høy sjø ble jeg ikke sjøsyk !! Har noe med alderen å gjøre kanskje ? Oppfatter langsommere ? Kjempefornøyd.

Skal ta en god middag ute i kveld og så skal jeg innom vannshowet som de har noen hundre meter fra hotellet (alt skjer her). Nedenfor et par eksempler på hvor flott showet er !

I morgen er det hjem til mine kjære. Savner de midt oppi alt det jeg opplever. Skal bli godt å få gitt alle en klem nå .



 

2 kommentarer:

 1. Hei Grethe!!!
  Nok en fin blogg, spennende å "være" med deg på tur!!!
  Klem
  Astrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Astrid .
   Tusen takk og du var jo ganske mye med denne gangen. Takk for hyggelige stunder. Gleder meg til vi ses igjen.
   Klem Grethe

   Slett