mandag 14. februar 2011

Byen og gatene

Om du går opp fra stranden, vil du se Mahmutlar som en moderne by, med vakre gater, eldre og nyere bygninger – i en blanding som kun er mulig i Tyrkia. Ingen bygning ser ut som den neste. De fleste er 5 etasjer, noen er 10. Likevel, det gir ikke noe inntrykk av å være en ”drabantby”.

Den første gaten opp fra strandveien er Barbarosgaten. Vi kaller det hovedgaten i Mahmutlar. Denne gaten går hele veien gjennom byen – fra vest til øst. Den passerer gjennom sentrum, hvor den store steinklokka markerer midten av Mahmutlar.

Den neste gaten er Atatürkgaten. Grunnleggeren av det moderne Tyrkia er hellig for tyrkerne – og om du leser litt om ham, vil du lett forstå hvorfor. Atatürkgaten er som en grense mellom det moderne Mahmutlar og det gamle tyrkiske bondelandet. Høns løper over veien. Kyr ledes til grønne beiter om morgenen og tilbake om kvelden. Denne gaten går også gjennom byen, fra vest til øst. Og av en eller annen grunn er den mer trafikkert enn Barbarosgaten. Mahmutlar ender ikke her. Denne “Kasabasý” strekker seg langt opp i de vakre fjellene nord for byen. Disse fjellene er begynnelsen på den enorme fjellkjeden Taurus. I den andre enden (ved Georgia) finner du Ararat. Mange veier går fra byen opp til fjellene. Lett å bli villfaren, da skilting er et mer ukjent fakutm.

Fra fjellsidene kan utsikten ta pusten fra en. Selv for folk fra fjell-land som Norge. Utsynet ove Middelhavet, og en kystlinje med strender og klipper. Samt den friske, svale fjelluften – på en varm sommerdag eller en piknik i snøen vinterstid.

Klokketårnet - Selve symbolet på Mahmutlar !
Herlig appelsin tre langs gaten. Litt utenfor byen finnes store appelsinlunde !


      Nok mange som nikker gjenkjennende til dette moderne "klokketårnet" 

Statue med Taurus fjellene i bakgrunnen.

Slik så Barbaros Street ut før beleggingsstein og beplantet midter rabatt.


Se så fint det er blitt .


En del av parken langs Barbados Street.
Ikke langt mellom benkene
Tyrkerne er skikkelig flinke til å lage det flott og koselig .
I bakgrunnen ruver Taurus fjellene.
Se på den flotte midt rabatt !
De flotte Taurus fjellene som omkranser Mahmutlar.

Bananplantasjer. Slik ser det ut rundt hele byen !